Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Bitcoin is opnieuw gesplitst. In augustus was daar ineens bitcoin cash, nu is bitcoin gold in het leven geroepen. Volgens ontwikkelaar Jimmy Song is het doel van de nieuwe afsplitsing om “een beter goud dan bitcoin” te worden. Dat wil hij doen door de technologie achter de digitale munt zo aan te passen dat rekenkracht minder belangrijk wordt. Zo wordt het netwerk meer gedecentraliseerd door de macht uit de handen van de dominante spelers te trekken.

De termijncontracten van bitcoin gold (futures) werden gisteravond aanvankelijk verhandeld voor zo’n 500 dollar. Inmiddels is dat gedaald tot rond de 150 dollar. Ook de bitcoin zelf kreeg een tik. De belangrijkste cryptomunt is enkele honderden dollars in waarde gezakt, tot ruim 5.500 dollar.

2. Het heeft er steeds meer de schijn van dat de Chinese president Xi Jinping zich opmaakt voor een derde termijn. De Communistische Partij maakte gisteren de namen bekend van het zevenkoppige Permanente Comité dat de komende vijf jaar de lijntjes uitstippelt. Opvallend is dat er geen duidelijke opvolger voor Xi Jinping bij zit, iets wat wel de gewoonte is.

Volgens de grondwet mag een president niet langer dan twee termijnen dienen, maar juridisch gezien stelt die beperking weinig voor. Rechters hebben bijna geen macht; het Permanente Comité van het politbureau beslist. En alles wijst erop dat zij Xi graag terug zien komen in 2022. Dat kan weleens grote gevolgen hebben voor China’s rol in de wereld.

3. De Britse regering verdeeld? Kijk naar jezelf, Europa. De conservatieve hardliner Ian Duncan Smith haalde dinsdag uit naar de EU-landen in het Britse parlement, meldt Politico. Dit zei de oud-voorzitter van de Conservatieve Partij:

“With all this talk about the government speaking with different voices, let me remind the house that Germany does not have a government yet, Spain is in total chaos, the Netherlands has only just managed to get a government and Mr. Juncker seems to spend an awful lot of time in bars getting 28 pints of beer and not being able to figure out who is with him. Also, they are all now giving out separate messages about what their future relationship with the U.K. would be. Does that sound like speaking with one voice?”

4. Lingerieketen Hunkemöller wil zelf weer volledige controle hebben en koopt daarom alle franchisenemers uit, meldt het Financieele Dagblad. Hunkemöller wil binnen vijf jaar het aantal winkels verdubbelen naar 1600 en denkt dat dat makkelijker gaat als het zelf aan de knoppen zit.

5. Twitter gaat openbaar maken welke advertenties er op het netwerk worden getoond, en wie daarvoor heeft betaald. Daartoe richt het bedrijf een speciaal Transparantiecentrum op. Twitter loopt daarmee vooruit op wetgeving die techbedrijven gaat dwingen om inzicht te geven in vooral politieke advertenties. Dit nadat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden door advertenties op Facebook te kopen.

6. Premier Rutte heeft de gesprekken met alle 23 kandidaat-bewindslieden afgerond. Beoogd CDA-staatssecretaris Raymond Knops was dinsdagavond de laatste. Vanmiddag komt het voltallige nieuwe kabinet bij elkaar voor het zogeheten constituerend beraad om de precieze taken van de ministers en staatssecretarissen vast te leggen.

7. De Dow Jones-index in New York heeft opnieuw een nieuwe recordstand bereikt. De toonaangevende index sloot op 23.441,76 punten, vooral dankzij koerswinst van Caterpillar en 3M. Vorige week doorbrak de Dow Jones voor het eerst de grens van 23.000 punten en sindsdien is de index alleen maar verder gestegen.

8. Het aantal eenpersoons taxibedrijven is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt voornamelijk door de opkomst van taxi-apps als Uber. Ook is het sinds 1 januari 2016 makkelijker om taxi-ondernemer te worden. Met name de afgelopen twee jaar is het aantal taxibedrijven omhooggeschoten. Bij 83 procent daarvan werkt maar één chauffeur, in 2007 was dat nog 63 procent.

9. Incassobedrijven schenden de privacy van miljoenen Nederlanders, blijkt uit onderzoek van de Groene Amsterdammer en Investico. Bedrijven als Lindorff en Focum ontpoppen zich als een commerciële variant van het Bureau Kredietregistratie. Ze beschikken over ruim tien miljoen profielen van consumenten. Op basis hiervan maken webshops of telefoonproviders een inschatting hoe risicovol een klant is wat betreft het betaalgedrag.

10. Energiebedrijven zijn vaak een stuk minder groen dan consumenten denken, schrijft de Volkskrant. Naar consumenten toe presenteren ze zich wel als groen, maar ondertussen leveren ze gewoon grijze stroom aan bedrijven. Zakelijke verbruikers zijn namelijk goed voor 80 procent van het elektriciteitsverbruik en dus veel lucratiever.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Hoe dj Sam Feldt zijn fans uit de klauwen van Facebook redt met zijn startup Fangage

14 opvallende feiten die luchtvaartpersoneel meestal wel kent — maar jij waarschijnlijk niet

4 redenen waarom mensen horloges blijven kopen, volgens de Nederlanders achter wereldmerk Frederique Constant